Top Social

Swedish Semla

|


scroll down for english
En dag om året blir vi svenskar tokiga i att äta semlor, den dagen var igår. Utifrån att semlan är så populär i Sverige så finns det en hel massa recept på semlor, klassiska och nya varianter såsom semelkladdkaka och semelmuffins. Vad föredrar du? Klassisk? eller ngt annat? Jag har gjort en variant av en klassisk semla.
Ingredienser
 8 stycken, små
75 gram, rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
25 gram jäst
1,5 dl mjölk, rumstempererat
1 ägg
0,6 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
Pensling
1 ägg
Fyllning
0,5 dl inkråm från bullarna
200 gram mandelmassa
0,5 dl mjölk
1 msk mandelmjöl
2 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde
Smula ner jästen i en bunke, häll i lite av mjölken och rör om fram till att jästen löst upp sig. Blanda i resten av mjölken och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i cirka en timme.
Förvärm ugnen till 250 C. Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
Strö lite mjöl på ett bakbord. Ta ut degen och dela den i 8 bitar. Baka ut dem till runda bullar och lägg dem på bakplåtspappret. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-8 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna på ett galler.
Skär av lock på bullarna och gröp ut inkråmet. Blanda 0,5 dl av inkråmet med mandelmassa, mandelmjöl, florsocker och mjölk i en skål. Kör det till en slät smet med hjälp av en mixer.
Vispa grädden.
Montering
Fördela mandelmassa i bullarna. Spritsa grädde ovanpå. Lägg på locket ovanpå grädden och sikta florsocker på toppen.
One day a year everyone in Sweden is mad about Semlor, a cardamom bun filled with almond paste and whipped cream, that day was yesterday. There are a whole bunch of recipes for semlor, classic and new variations such as "semmel stickycake" and "semmelmuffins." What do you prefer? Classic? or anything else? I made a variation of a classic bun.
Ingredients
8 pieces, small
75 grams (2,65 ounces), butter, room temperature
5 dl (2 cups & 4 tsp) all-purpose flour
1 dl (1/3 cup & 4 tsp) almond flour
25 grams of yeast
1,5 dl (5/8 cup) milk, room temperature
1 egg
0,6 dl (1/4 cup) granulated sugar
1/2 tsp salt
1 tsp cardamom
brushing for1 egg
Filling
0,5 dl (3 tbsp & 1 tsp) of giblets from the buns
200 grams (7 ounces) almond paste
0,5 dl (3 tbsp & 1 tsp) milk
1 tbsp almond flour
2 tbsp powdered sugar
2,4 dl Heavy whipping cream
Crumble the yeast into a bowl, pour in a little of the milk and stir until the yeast is dissolved. Mix in remaining milk and stir. Add the remaining ingredients and knead vigorously for some minutes.
Let the dough rise under a baking towl for about an hour.
Preheat oven to 250 (482 F). Line a baking sheet with parchment paper.
Sprinkle a little flour on a baking board. Remove the dough from the bowl and divide it into 8 pieces. Bake them into round buns and place on baking paper.
Let them rise under a baking towel for about 30 minutes.
Brush the buns with beaten egg.
Bake the buns in the oven for 6-8 minutes. Take them out and let them cool on a rack.
Cut the lid on the buns. Scoop out the crumb.  Mix 0,5 dl of the crumb with almond paste, almond flour, powdered sugar and milk in a bowl. Run it to a smooth paste using a mixer.
Whip the cream.
Mounting
Spread the almond paste in the buns. Pipe icing on top. Put the lid on the cream and sift powdered sugar on top.
Be First to Post Comment !
Skicka en kommentar