Top Social

Coffee Spongecake

|
scroll down for english
Sockerkakor går att variera i all oändlighet och visst blir det mer festligt med lite frosting på toppen. Den har kakan går bra att använda som tårtbotten, dela botten i tre delar och bred ut frostingen mellan lagren. Dubbla bara mängden frosting i receptet om du gör en tårta, så att det räcker till mellan lagren och att spackla tårtan med.
Ingredienser
180 gram smör, rumstempererat
1,8 dl strösocker
0,8 dl ljust muscovadosocker
3 ägg, rumstempererade
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 dl grädde
3 msk kallt kaffe
Förvärm ugnen till 160° C. Smörj en springform, 18 cm diameter. Rita av botten på ett bakplåtspapper och klipp ut cirkeln, lägg den i botten av springformen.
Blanda alla torra ingredienser i en skål, blanda så att det inte är några klumpar.
Vispa smör och socker i en annan skål. Vispa ner äggen, rör om hela tiden så att det blir ordentligt blandat. Häll i grädden och kaffe, rör om.
Rör ned mjölblandningen eftersom med en slev, se till att det blir en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka en timme, kolla av med en sticka så att kakan är färdig.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Topping
120 gram choklad
0,6 dl vispgrädde
200 gram cream cheese
3 msk avsvalnat kaffe
Häll grädden i en kastrull. Hacka chokladen i små bitar och tillsätt det i kastrullen. Sätt spisen på medelvärme, rör om hela tiden fram till att all choklad har smält. Rör ner kaffet. Ställ det sedan i kylskåpet och låt det stå där i cirka en timme.
Rör cream cheese smidig, blanda ner det i chokladblandningen.
Vispa den fluffig med en elvisp.
Bred ut eller spritsa blandningen över kakan.
Sponge cakes can be varied endlessly and you can make it more festive with a little frosting on top. This cake is fine to use as cake base, sharing the ground in three pieces and spread the frosting between the layers. Just double the amount of frosting in the recipe if you make a cake, so that it is enough to the layers and to put over the cake.
Ingredients
180 gram (6,3 ounces) butter, room temperature
1,8 dl (3/4 cup) granulated sugar
0,8 dl (1/3 cup) light muscovado sugar
3 eggs, room temperature
4 dl (1 2/3 cup) all-purpose flour
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla powder
1/3 cup & 4 tsp heavy cream
3 tbsp cold coffee
Preheat oven to 160° C (320° F). Grease a spring form, 18 cm (7 inches) diameter. Draw the bottom at a parchament paper and cut out the circle, place it in the bottom of the spring form.
Combine all the dry ingredients in a bowl, mix so that there are no lumps.
Whisk the butter and sugar in another bowl. Whisk in the eggs, stirring constantly so that it is properly mixed. Pour in the cream and coffee, stir.
Stir in flour mixture with a ladle, ensure that it becomes a smooth paste.
Pour batter into the baking form.
Bake the cake in the bottom of the oven for about an hour, check with a stick so that the cake is ready.
Remove the cake and let it cool.
Topping
120 grams (4,2 ounces) of  chocolate
0.6 dl (1/4 cup) heavy cream
200g (7 ounces) cream cheese
3 tsp cooled coffee
Pour the cream in a saucepan. Chop the chocolate into small pieces and add to the pan. Put the stove on medium heat, stirring constantly until all the chocolate has melted. Stir in the coffee. Set it then in the refrigerator and let it stand there for about an hour.
Stir cream cheese smooth, stir it and lemon into the chocolate mixture.
Beat it fluffy with an electric mixer.
Spread or pipe the mixture over the cake.




Be First to Post Comment !
Skicka en kommentar