Top Social

Soft Gingerbread Poke Cake

|
scroll down for English
Nu är vi i december månad och det är enligt mig bakmånad nummer ett. Jag tycker mycket om julsmakerna, som pepparkaks krydda och saffran. Jag har valt att göra hål i kakan och fylla hålen med fyllningen. Självklart går det att dela kakan och bre ut fyllning i stället om man heller föredrar det.
Kaka
4 dl vetemjöl
2 ägg, rumstemperade
115 gram smör 
1,5 dl socker 
2 dl sötad kondenserad mjölk 
2 tsk bakpulver 
2 msk Pepparkakskrydda
1 nypa salt
Förvärm ugnen till 175° C. Smörj och bröa en springform med diametern 18 cm.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda samman mjöl, bakpulver och pepparkakskrydda i en skål.
Vispa samman ägg och socker i en annan skål. Tillsätt smöret och mjölken, vispa samman.
Sikta ned mjölblandningen i den blöta blandningen. Rör om med en slev så att allt blandas väl.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter, testa med en sticka så att kakan är klar.
Låt kakan vila i formen en stund och ta sedan ut den från formen och låt den svalna helt.
Fyllning
400 gram vit choklad 
300 gram cream cheese 
0,6 dl sötad kondenserad mjölk
zest från 1/3 mandarin
Hacka chokladen i mindre bitar. Värm chokladen tillsammans med mjölken på svag värme, rör hela tiden så att inte bränns vid i botten. Tillsätt cream cheese och zesten, rör om så att det blir en jämn blandning.
Häll blandningen i ett kärl och ställ in det i kylskåpet. Låt det stå där i minst två timmar.
Vispa sedan fyllningen så att det blir fluffig. För över blandningen i en spritspåse med en tyll med ett litet runt hål.
Montering
När kakan har svalnat, jämna toppen och kanterna med en vass kniv. Gör sedan hål i kakan med hjälp av något runt, jag använde en köttermometer. Jag gjorde jämna rader med cirka 2 cm mellan rum mellan raderna, gör hål över hela kakan. Spritsa sedan i fyllningen i alla hålen, se till så att det kommer längst ned i hålet. Bred sedan ut resten av fyllningen över hela kakan.
Sätt in kakan i kylskåpet och låt den vila i minst en timme.
Servering
20 pepparkakor
Vid servering smula över pepparkakorna över hela kakan.
December is here and it´s in my opinion the number one baking month of the year. Christmas flavors really appeals to me, such as Gingerbread spice and saffron. I have chosen to make holes in the cake and fill the holes with the filling. If you prefer you can share the cake and spread the fillining Of course it is to share the cake and spread the filling in place if either prefer.
Cake
1 1/3 cup flour
2 eggs, at room temperature
1 ounce butter
5/8 cup granulated sugar
3/4 cup & 4 tsp sweetened condensed milk
2 teaspoons baking powder
2 tablespoons Gingerbread spice
1 pinch of salt
Preheat oven to 347° F. Grease and flour a springform 7 inches.  
Melt the butter and let it cool down.
In a bowl, sift together flour, baking powder, gingerbread spice and salt.
In another bowl, whisk togheter eggs and sugar. Whisk in the butter and then the milk.
Mix together the flour, baking powder and pepparkakskrydda in a bowl.
Whisk together the eggs and sugar in another bowl. Add the butter and milk, whisk together.
Sift down the flour mixture into the wet mixture. Stir with a ladle so that all is well mixed.
Pour the batter into the pan. Bake in the lower part of the oven for about 50 minutes. Test with a cake tester so that the cake is ready.
Let the cake cool in the pan for a while and then remove it from the pan and let it cool completely.
Filling
14 ounces  of white chocolate
10,5 ounces cream cheese
1/4 cup sweetened condensed milk
zest from 1/3 Tangerine
Chop the chocolate into pieces. Heat the chocolate with the milk over low temperature, stir so that it does not burn in the bottom. Add the cream cheese and zest, stir to ensure a smooth mixture.
Pour the mixture into a jug and set it in the refrigerator. Leave it there for at least two hours.
Whisk the filling so that it becomes fluffy. Transfer the mixture into a piping bag with a tulle with a small round hole.
Assembly
When the cake has cooled, smooth top and edges and a sharp knife. Make holes in the cake using something around, I used a meat thermometer. I did even rows with about 0,8 inches of room between the rows, make holes all over the cake.  Pipe then filling in all the holes, make sure that it comes at the bottom of the hole.
Spread the rest of the filling over the cake
Place the cake in the fridge and let it rest for at least an hour.
Serving
20 Gingerbread cookies
When serving tad Gingerbread cookies over the cake.
Be First to Post Comment !
Skicka en kommentar